Balkan Game Jam Women Edition

Жени и момичета от Балканите ще мерят сили в разработката на игри на Balkan Game Jam Women Edition

Доброволци от Пловдив, заедно със съмишленици от Macedonian Game Developers Association – MAGDA обединяват усилия за Balkan Game Jam Women Edition. Събитието е 24-часов хакатон по пример на Global Game Jam и ще се проведе в хибриден формат – онлайн и присъствено в града под тепетата – на 4 и 5 ноември.

Цел на Balkan Game Jam Women Edition

Целта на организаторите е да създадат платформа, с която да започнат общност за момичета и жени от балканските държави и региона, които се интересуват от разработка на игри. Участниците в хакатона ще работят заедно, без граници, като фокус ще бъде сътрудничеството, забавлението и креативността, споделянето на знания и развиването на умения. Изданието на събитието е насочено към жени, за да се повиши интереса им към разработката на игри и за да насърчи повече момичета и жени да изберат кариера в игровата индустрия. Една от амбициозните цели на организаторите е да помогнат на тези, които искат да продължат да се занимават с разработка на игри след събитието.

В Balkan Game Jam Women Edition ще участват отбори от различни държави на Балканите. Участниците от Македония ще се включат онлайн, а в България ще могат да преживеят вълнуващото събитие на живо. То ще се проведе на 5 ноември в Технически университет – филиал Пловдив, в зависимост от ковид ситуацията, и е част от програмата на фестивала Sofia Game Night ( https://sofiagamenight.com/ ). Очакват се още участници от Хърватия, Румъния, Сърбия и Албания. Всички участници ще работят дигитално, в платформата Дискорд, дори тези на живо в Пловдив.

Кой може да участва?

Участниците в хакатона ще бъдат разделени на отбори и ще имат 24 часа да разработят и представят игра по зададена тема. Играта може да бъде компютърна, мобилна или настолна, а най-добрите идеи ще получат награди. Всеки отбор ще работи с ментор, а участието в Пловдив става с предварително записване. Дигиталният формат на събитието дава възможност за включване дори от малки населени места, както и от други градове.

Balkan Game Jam Women Edition

Участието на жени и момичета в ежегодния Plovdiv Game Jam се увеличава всяка година, което свидетелства за нарастващия интерес към индустрията. Форматът на Balkan Game Jam Women Edition не е ограничаващ и в събитието могат да се включат мъже и момчета. Основна цел обаче е да се адресират нуждите на жените в сферата и да се развие общност за момичета и жени от балканският регион, които се интересуват от разработката на игри и имат нужда от пространство за обмяна на опит и създаване на нови контакти и познанства.

Малко статистика

Жените представляват 47% от всички европейци, които играят видео игри (около 56 милиона), както и 53% от всички мобилни играчи. От друга страна само 20,38% от работещите в гейминг индустрията в Европа са жени. Тези данни, както и липсата на обособена общност за развитие, споделяне на опит и възможност за комуникация на международно ниво, дава тласък за стартиране този проект.

Вдъхновени от успешния пример на Global Game Jam, Balkan Game Jam Women Edition е 24-часов хакатон, който ще се проведе както на живо в някои градове из Балканите, така и онлайн през Discord канал. Това ще даде възможност за създаване на местни и международни отбори, както и на повече участници от малки населени места да се включат. Организаторите се надяват, че участниците в пловдивското събитие ще се вдъхновят и ще опитат късмета си и в Plovdiv Game Jam през януари 2023.

Повече информация ще намерите във фейсбук и на сайта на събитието.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.