Човешките тела стават бионични
сн.: Pixabay

Човешкото тяло става неузнаваемо след 100 години

Човешкото любопитство и страхът от смъртта винаги са движили науката напред. Колкото повече постигаме, толкова повече искаме. Човечеството днес се намира в етап, в който животът на друга планета изглежда постижим и дори задължителен за запазване на вида ни.

За целта обаче човешкото тяло ще се промени до неузнаваемост през следващите 100 години. Това се налага, за да може да издържа на новите неблагоприятни условия, смята футуристът от Харвардския университет Хуан Енрикес.

Ключът към оцеляването на човека е модифициране на гените. Така ще се подобрят реакциите и устойчивостта на организма спрямо радиация или непознати вируси. Футуристът смята, че съвременните технологии като импланти, протези и опитите за модифициране на клетки са основата на промяната, която предстои да претърпят човешките тела.

Еволюция по нови правила

Тази промяна влиза в конфликт с традиционната биология и всъщност променя правилата на еволюцията.

Вероятно хората от бъдещето ще имат бионични тела, които ще ги правят светкавично бързи и много по-силни и издръжливи. Съвременни учени работят върху идеята за протези, управлявани от мозъка чрез светлина. Проучват се също възможности за създаване на нерви с по-голям диаметър, изработени от леки метали, което ще гарантира изключително бързи движения на тялото.

В медицината присаждането на различни органи се развива все повече. Защо да не можем да присаждаме и мозък заедно с паметта и съзнанието му, разсъждава още Енрикес. Според него хората ще се сдобият със свръхслух с помощта на импланти. Те дори ще моделират тялото си и ще програмират начина, по който функционират системите в него.

Имплантите и протезите ще бъдат не просто удобство за носещия ги – те ще изживеят своя комерсиален моден период и ще станат задължително условие за оцеляване на човешкия вид извън планетата Земя.  Според учените планетата ни вече пет пъти е преживявала масово измиране на обитаващите я видове, а шестият може и да не е много далече.

Стремежът на човека да се запази като вид на всяка цена, може да ни се струва в разрез с моралните закони, но това е единствената му възможност да избегне участта на динозаврите, твърди още Енрикес.

Да, правилно разбрахте – всички научнофантастични литературни и филмови сюжети ще се сбъднат. Докато това стане обаче, хапвайте, пийвайте и носете новите си дрехи върху несъвършеното си тяло.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.