Булгакон

Впечатления от „Булгакон 2017“

Този уикенд в Националния учебно-логистичен център на БЧК край село Лозен се проведе осемнадесетият поред Фестивал на фантастиката „Булгакон“. Фестивалът се организира от Интегралния клуб за фантастика, евристика и прогностика „Иван Ефремов“ и община Елин Пелин. Програмата на събитието може да видите тук.

Фестивалът беше свързан с фантастичното творчество на Елин Пелин

Тема на Булгакон 2017 беше „Елин Пелин като фантаст“. Вечерта на 22 септември беше прожектиран филмът „Ян Бибиян на Луната“. В събота, 23 септември, Александър Карапанчев изнесе лекция по темата в град Елин Пелин, след което имаше разговор с внука на писателя – Елин Иванов.

Александър Цонков в неравна битка срещу Гадината Проклета.
Александър Цонков в неравна битка срещу Гадината Проклета.

Гадината Проклета (известен тук като Радомир Мирчев – създател на игрите Bright Future и A Place in the Sun) проведе ЛАРП-демонстрация на площада в града, докато в съседство течеше базар на книги.

Обсъдиха се новите попълнения в проекта „Фантастично читалище“, който има за цел да събере и дигитализира фантастичните разкази, публикувани в периодичния печат през недалечното минало. Беше представен и 16-ият брой на списание „Тера фантастика“, където моя милост има скромно участие с разказа „Силата на вещера“.

Идеите за пътуването във времето също бяха на дневен ред

Последният брой на списание "Тера фантастика".
Последният брой на списание „Тера фантастика“.

Нина Хорват говори за посещението си в Северна Америка по програмата за обмен TAFF. Имаше обсъждане на костюмите в сериала „Игра на тронове“. Искрен Зайрянов води лекция и дискусия на тема „Пътуване във времето“, а по-късно бяха обявени резултатите от конкурса „Пътешествие във времето“ на пазарджишкия Клуб „Аркадий и Борис Стругацки“. Първа награда заслужено отиде при писателката Елена Павлова, известна и като Върджил Дриймънд.

Втората вечер бяха прожектирани фантастичните филми Alphaville и The Last Starfighter.

Вечерите също така бяха посветени на пиене на бира и вино (в залата беше хладничко), свободни разговори и бордови игри. В една от късните нощи в залата се появи и интернет-трол по менкини (фотографии няма, защото присъстващите бяха твърде втрещени, за да снимат).

Булгакон е част от периодичните събития, организирани от фантастичните общности в България, подобно на „Таласъмия“, „През девет земи“ и други. Следващото ще бъде „Теракон“, провеждан традиционно през късната есен на някоя от хижите на Витоша.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.