Американски Психар

Technology.bg ви препоръчва – „Американски психар“ с Крисчън Бейл

Честит рожен ден, Крисчън Бейл!

На патерици, де… Малко късно разбрахме, но по-добре късно, отколкото никога. На 30.01.2018 той навърши 34 години. Не можем да не отразим подобаващо важната дата.

Решихме да го направим, като ви припомним неговата перфектна актьорска игра в „Американски Психар“ отпреди осемнадесет години.

Преди да го сторим обаче, нека ви разкажем малко за Бейл.

Ако сте пропуснали нашата първа част от „Technology.bg Препоръчва“, можете да я видите тук.

Кой е Крисчън Бейл?

Крисчън Чарлз Филип Бейл е роден в Пембрукшир, Уелс през 1974.

Майка му е циркова изпълнителка, а баща му пилот. Докато Крисчън е все още дете, семейството често се мести. Живели са в Англия, Португалия и Съединените Американски Щати. Младият талант решава, че иска да стане актьор, като най-голямо влияние за това решение са честите промени, които всъщност му харесват.

През 1983 той получава първата си работа на екран в реклама на овесени ядки. Като по чудо, през 1986 Стивън Спилбърг забелязва потенциала му, докато го гледа в минисериал на NBC. Спилбърг решава да даде шанс на младежа, като още през следващата година му възлага роля, за която Крисчън получава награда.

Бейл бил точно на ръба да вземе  тежкото решение да прекрати филмовата си кариера, когато през 1989 участвал във филма по Шекспирова пиеса „Хенри V„. Това му върнало любовта към професията, след което следват 10 силни години за актьорската му кариера.

Със започването на новия век първата роля на Крисчън била в „Американски Психар„. Филмът е режисиран от Мари Харън и е екранна адаптация по новелата на Брет Истън Елис. След този филм започва истинският успех за Крисчън Бейл.

От 2000 до 2004 той участва в шест филма, които го издигат още по-високо, отколкото вече е. През 2005 Кристофър Нолан предлага на Бейл да играе абсолютно нов и невиждан досега Батман.

След едни много силни петнадесет години за Крисчън и след „Черният Рицар се завръща“ (2012), той има само спадове в киноиндустрията. Това обаче не е голям проблем за него, защото до момента богатството му възлиза на 80 млн. щатски долара.

След като научихме малка част от историята на този талант, време е да се включим и с филма, който избрахме.

Крисчън Бейл В " Американски Психар"

Американски Психар

За да се получи този уникален краен резултат, Крисчън Бейл си партнира с Джаред Лето, Уилям Дефо, Рийз Уидърспун и други  не чак толкова известни, но не по-малко добри актьори.

Патрик Бейтман е брокер на Уолстрийт. Има много пари, води начин на живот, за който ние само си мечтаем, и спи с жени, които повечето от нас ще видят само на екран. Скъпи ресторанти и барове, най-висок клас шампанско и вино, като това е само в първите десет минути на филма.

Той влага много старание и отделя изключително внимание на външния си вид. Пази строги диети и прави нереален брой упражнения всяка сутрин. По негови думи той има всички човешки качества, но не изпитва никакви чувства, освен погнуса и алчност. През повечето време чуваме мислите му, които са повече от обезпокояващи.

Крисчън Бейл убийство

Въобще не се притеснява публично да обяви, че иска да гледа как нечия кръв бавно изтича. Креативността, която са вложили в начина, по който убива ни впечатлява. Брадва между очите или олимпийско хвърляне на моторна резачка са само част от начините, по които Патрик прекратява нечий живот.

След като убива свой колега обаче, се включва Доналд Кимбъл (Уилям Дефо), детектив, проучващ ситуацията с изчезването на Пол Алън (Джаред Лето). Двамата водят разговор за едно, но по самата актьорска игра можем да разберем, че в мислите им е съвсем друго.

Крисчън Бейл според нас е най-подходящият актьор за ролята на абсолютен психопат. Маниерите, походката, говорът, погледът – всичко е направено под конец. Буквално не можем да проследим мисълта на Патрик, нито пък да намерим някаква логика в действията му. Това още повече ни убеждава, че актьорът е вложил душата си в ролята.

Мечтата на всяка жена

Също много харесваме начинът, по който Патрик успява да прикрие менталното си заболяване от околните. Той е там физически, води разговор, фука се със скъпата си визитка, но в погледа му виждаме истинска жажда за кръв и убийство.

Филмът има спечелени пет награди и общо осем номинации. Общата му оценка в IMDb е 7.6, а гласовете са близо четиристотин хиляди.

Още за работата на Крисчън Бейл

  • Ранната му кариера включва работа със Стивън Спилбърг, както споменахме. Това е филмът „Империя на Слънцето“ (1987) с цели шест номинации за награди „Оскар“.
  • Хенри V“ (1989) с режисьор Кенет Брана. Филмът има една спечелена награда „Оскар“ за най-добър костюм и други две номинации за „Най-добра главна роля“ и „Най-добра режисура“. И двете за един и същи човек – Кенет Брана. Освен наградите „Оскар“ филмът има девет други спечелени и тринадесет номинации.
  • Малки жени„(1994)  – Три номинации за награди „Оскар“.
  • Златно Кадифе“ (1998) – Една номинация за награда „Оскар“.
  • Портрет на една дама“ (1996) – Две номинации за награда „Оскар“.
  • Батман в началото“ (2005) – На място 117 в IMDb за най-много гласове на фенове. Тяхната бройка е малко над един милион, а общата оценка е 8.3. Освен това филмът има една номинация за награда „Оскар“.
  • Черният Рицар“ (2008) – Две спечелени награди „Оскар“ за „Най-добра поддържаща роля“ на покойния Хийт Леджър и „Най-добри звукови ефекти“. Освен спечелените, има още шест номинации, други 153 спечелени награди и още 154 номинации. Филмът е на четвърто място в IMDb по гласове от фенове. Те са почти два милиона, а оценката е категоричното 9.0 от 10.
  • Черният рицар: Възраждане“ (2012) С почти милион и половина гласове на фенове, филмът се подрежда на място 65 в топ 200, а общата оценка е 8.4.

Това беше втората част от нашата рубрика „Technology.bg Препоръчва:“. Надяваме се да сме били достатъчно изчерпателни с информацията и разбира се да ви е харесала.

Кажете ни за вашите любими филми, включващи Крисчън Бейл, в коментарите.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Теневски

Ами, биография нямам, защото съм лентяй. Не съм учил никъде, защото прекъснах образованието си, за да седя вкъщи и да играя видеоигри. Тъпо,а ?