The Defenders

The Defenders ревю

Дълго се чудехме кой да пусне ревю за The Defenders. В крайна сметка, честта се падна на мен. Оказа се, че съм най-позитивно настроеният човек в екипа ни към този сериал. А дори не съм чак толкова позитивно настроен. Това е и една от причините ревюто да се забави известно време. Ще се опитам да избегна директни спойлери за историята, но е възможно да спомена появата на определени герои. Нека оставим чувствата ми към сериала обаче настрана и да продължим към ревюто.

Кратко въведение за хората, които не са запознати с Marvel/Netflix вселената. The Defenders е (или трябваше да бъде) своеобразният пик на споделената телевизионна вселена на Marvel и Netflix, започнала преди 2 години с блестящия първи сезон на Daredevil. Малко по-късно същата година излезе и силният първи сезон на Jessica Jones. През 2016 г. Netflix ни зарадваха с втори сезон на Daredevil, който, макар леко да се отдръпна от грубия реализъм на първи сезон, беше изключително добър и ни зарадва с първата поява на Франк „The Punisher“ Касъл на малкия екран. Пoследва го и първи сезон на Luke Cage, който, макар и приятна препратка към blaxploitation филмите от близкото минало, отбеляза лек спад в качеството на поредицата.

Въпреки слабостите Luke Cage беше поне поносим и забавен. Което ни води до тази година и последния сериал, излязъл преди The Defenders – Iron Fist. Тотален срив в настроението, динамиката и наследството, което предните 3 сериала се опитваха да изградят. Iron Fist разказва за майстор на бойните изкуства, изигран от актьор, който почти няма представа от бойни изкуства. Iron Fist е сериал за човек, придобил силите си, като е изтръгнал все още туптящото сърце на древен дракон, но това не е нещо, което виждаме на екрана.

It's a fun series, we promise.

Iron Fist трябваше да е интересна история за човек, живял дълги години в изгнание и опитващ се да се адаптира към модерния ни свят, но беше написан от човека, отговорен за трите най-слаби сезона на Dexter.

Погледнато позитивно, 1 от 5 не е зле? Нали? Ами…

The Defenders, или как да направим Avengers, но по-зле.

За създаването на The Defenders се спекулираше доста, преди въобще да има официална информация. Предвид случващото се на големия екран, мисля, че за никого не беше изненада, когато Netflix най-накрая обявиха сериала официално. Очакваше се това да е телевизионният еквивалент на Avengers – сериал, събиращ на едно място Jessica Jones, Daredevil, The Punisher, Luke Cage, Iron Fist, както и всичките (или поне повечето им) прилежащи второстепенни герои. Няколко месеца преди премиерата на Luke Cage получихме и първия тийзър трейлър.

В трейлъра не се виждаше нито един кадър от The Defenders, но чудесно използваната Come As You Are на Nirvana и гласът зад кадър на ментора на Daredevil (Stick) грабнаха вниманието ни моментално и ни дадоха надежда. Последвалите Luke Cage и Iron Fist обаче направиха доста, за да занижат очакванията ни. Светлината в тунела дойде с първия официален трейлър на сериала, излязъл след Iron Fist, който на първо четене имаше всичко – стабилен екшън, намеци за интересна история и всичките ни любими гер…Punisher? Къде е Punisher? Касъл съмнително отсъстваше от трейлъра и това започна да ни притеснява. Надявахме се да го пазят за „по-специален“ момент.

Моментът дойде с последвалия трейлър, в който, макар и само за няколко секунди, видяхме Франк с емблематичната му бронежилетка с череп, а репликата му „Looks like I got here just in time.“ отново ни вдъхна кураж.

The End is Nigh…

През август най-накрая дойде и самият сериал. И какво разочарование беше само! Ще го кажа в самото начало, тъй като го намирам за важно и отчасти се чувствам излъган – The Punisher не присъстваше. Оказа се, че няколкото секунди в последния трейлър са били тийзър за самостоятелния сериал на Франк. Нещо, което не беше добре изкомуникирано и по мое мнение беше направено, за да тушира негативното мнение, оформило се покрай отсъствието на Касъл от предните трейлъри. След като уточнихме този момент – историята на The Defenders не е изцяло лоша и е един вид продължение на сюжетната нишка с The Hand и Black Sky от Daredevil. Приятна, макар и клиширана история за спасяване на света.

Проблемите обаче бяха почти навсякъде другаде. Хореографията на битките откровено куцаше на места. Нещо, което, гледайки назад, можеше да се забележи и в трейлърите, но бързите кътове и фактът, че все пак е трейлър успяха да замажат. Фактът, че всеки един от героите имаше поне по един самостоятелен сезон зад гърба си и въпреки това сериалът се нуждаеше от цели 3 епизода (всеки от по около 50 минути), за да събере екипа. Нека повторя – The Defenders имаха нужда от еквивалента на един пълнометражен филм, за да направят това, което Avengers постигнаха за около 1 епизод време. Оставяйки това на страна, на Мат Мърдок му бяха необходими 4 епизода и половина, за да облече емблематичния си червен костюм на Daredevil. Please take us seriously :(Дотогава се налагаше да гледаме как се бие със сако, вратовръзка и шал, превърнат в импровизирана маска – нещо, което вече сме гледали, при това направено в пъти по-добре, в първи сезон на Daredevil. Може да звучи като дребнаво заяждане, но усещането беше като за първи сезон на нова поредица, а не като за 6-а част от история. Сигорни Уивър беше приятна изненада, но за жалост талантът ѝ беше пропилян в плоска роля, с непокрити претенции за нещо повече. И защото разочарованията явно не бяха достатъчно, „финалната“ битка беше една от най-разочароващите, които съм гледал. Дори Iron Fist не беше толкова зле.

Хореографията беше на обичайното за сериала ниско ниво, но тъй като това явно не е било достатъчно, саундтракът също беше безкрайно неподходящ. Колкото и да харесвам Wu-Tang Clan, „Protect Ya Neck“ не е най-точното парче за, уж, епичен сблъсък, в който се решава съдбата на света. Дори и да беше, музиката беше толкова тиха, че почти не се чуваше от звуковите ефекти на ударите. Като цяло и не намирам за логично жена със свръхсила, непробиваем мъж, майстор на бойните изкуства със силата на древен дракон в юмрука си и нинджа със свръхчовешки сетива да изпитват затруднения да ошамарят група от 40-ина сектанти, но това може и да съм само аз.

Може би за добро, битката не продължи чак толкова дълго, но е някак странно да имаш оставащи 20 минути от епизода след финалния сблъсък. Време, използвано, за да ни покажат как героите не правят абсолютно нищо и по един или друг начин (с малко изключение) се връщат към нормалния си живот. Надписи. Най-накрая. Последвани от тийзър за The Punisher, сякаш нарочно сложен там, за да ни напомня за липсата на Касъл в сериала. Последна обида, преди да приключи сезонът.

Добър бранд ≠ добър сериал

Въпреки горната жлъч, не намирам The Defenders за чак толкова лош. Може би нещото, което ме ядоса най-много, беше посредствеността и пропиляният потенциал. AvengersОпределено мога да изброя много други супергеройски сериали, които са в пъти по-зле, но не е това целта. Човек не трябва да се сравнява с дъното, а да се цели към върха. А Защитниците определено бяха далеч от първите сезони на Daredevil и Jessica Jones. Остава само да чакаме The Punisher със затаен дъх и да се надяваме, че Netflix са си взели поука. Смятам, че ние, като публика, заслужаваме повече и наличието на няколко Marvel герои, само по себе си, не е достатъчно.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Оскар Акоста