Начало / Технологии / Сигурност / Служител на Kaspersky Lab арестуван в Русия
Kaspersky Lab

Служител на Kaspersky Lab арестуван в Русия

Изследовател по киберсигурност, нает от Kaspersky Lab, е бил арестуван в Русия

Руслан Стоянов, мениджър в Kaspersky Lab, е бил част от групата, която е станала обект на разследване. Въпреки че той е бил арестуван през декември, новината за това излиза едва наскоро.

Причината за задържането му е интересна. Част от плащанията, които е получил от чуждестранни фирми, са се сторили подозрителни на руските специални служби.

Работейки за Kaspersky, Стоянов е помогнал за изследването на множество хакерски атаки и пробиви в руски компании.

Kaspersky Lab побърза да се защити. Говорителят на фирмата Мария Широкова заяви, че арестът на служителя им няма нищо общо с трудовите му правоотношения с фирмата, както и с нейната дейност.

Руслан Стоянов е разследван за период, в който все още не е работил при нас“, обясняват те. „Г-н Стоянов се присъедини към Kaspersky през 2012 година. За момента нямаме никаква информация за хода на разследването и събраната информация от оперативен интерес за разследващите“, добавят от компанията.

Офицер от Руските служби и служител в Kaspersky Lab

Биографията на Руслан Стоянов е също интересна. Преди да започне работа за Kaspersky, той е работил за други фирми в областта на сигурността. Между 2000 г. и 2006 г. е бил основен кадър в Москва на руското МВР по отношение киберпрестъпността.

Предвид това, че става дума за Русия и за руската полиция, информацията около този арест е оскъдна. Руски вестник обаче го свързва с разследването на Сергей Михайлов – висш служител в служба ФСБ (Руското разузнаване).

Forbes излезе с информация, че арестът на Руслан Стоянов е по чл.275 от Наказателния кодекс на Русия. Този член от закона позволява на прокуратурата да повдига обвинения на хора за държавна измяна. Последната включва „…предоставяне на финансова, техническа, консултантска или от друг вид помощ“ на други държави или пък на чужди организации, които се приемат от Русия за враждебни.

Американските разузнавателни служби смятат, че разследването е свързано с нашумелите хакерски атаки в САЩ през последните месеци.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Завършил съм право семестриално . Имам година и половина стаж като редови и разследващ журналист. От година се занимавам с технологични новини, а от няколко месеца - с дърводелство.