Дневна доза - най-самотният банкомат в света

Банкомат в Антарктида – най-самотният в света

Въпреки мраз и студ, свадливи морски слонове и месеци непрестанна тъмнина, Антарктида все още е място, където парите имат значение. Тук на помощ пристигат Wells Fargo – американска банкова и финансова организация – втората банка в света по капитализация на пазара. През 2016 Wells Fargo се класира седма в списъка на списание Forbes на 2000-те най-големи обществени компании в световен мащаб. През 1998 Wells Fargo стават виновници за съдбата на най-самотния банкомат в Антарктида и в света.

Тогава банковото сдружение инсталира автоматичен банкомат в станция McMurdo в Антарктида – най-големия научен център на континента. В зависимост от сезона, населението в McMurdo варира от 250 до повече от 1000 души. И като във всяко малко общество търговията е съдбоносна. За да се ползват кафенетата, магазините, баровете или пощенските услуги, се обменят пари в нещо, равнозначно на затворена икономика. На някои места приемат само в брой.

Но какво се случва, ако има неизправност по време, когато пристигащите и заминаващите полети са оскъдни поради метеорологични условия?

Според представителя на Wells Fargo – Кристофър Дал, компанията тренира екипа на McMurdo да прави елементарни ремонти; още по-важно – има втори банкомат, който може да бъде разглобен за части. „Всяка година и двете машини биват обслужвани и осъвременени до скоростта на последните технологии“ – казва той. Търговците, избрани за тази работа, претърпяват психологически, както и физически изпит, за да е сигурно, че са подходящи да се справят с антарктическия климат.

Защо банкомат в Антарктида да не раздава антарктски долари?

Докато McMurdo е близо до Нова Зеландия по територия, банкоматът раздава само американска валута. Няма такова нещо като антарктски долар. Антарктският долар е неофициална валута, създадена от група ентусиазирани американци през 1996-а година, независимо от това, че Антарктида не представлява територия на нито една държава и няма право на собствена валута. Идеята е, че за срока, за който са валидни, тези банкноти могат да бъдат заменени за щатски долари. Понастоящем те са предмет на колекциониране.

Естествено, чудим се какви биха били последствията, ако някой си загуби ума и има финансовите ресурси да си изтегли лимита, докато изчерпи банкомата от неговите резерви и развали икономиката на целия континент.

„Това е интересно,“ казва Дал. „Заради сигурността не можем да споделим колко пари има в машината или друга, свързана с това информация.“ Всеки, който планира някакво криминално дело, трябва да забележи – Дал твърди, че банкоматът имал камера.

Свали като WallPaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За LadyF

Аз съм писател на свободна практика. Опитен, качествен, гъвкав, оригинален, отличен писател.