Начало / Дневна доза / Поверие за смяната на зимни гуми в България
Дневна доза - поверие за смяна на зимни гуми преди май. Основно изображение

Поверие за смяната на зимни гуми в България

Знаете ли, че…според старо българско поверие, ако смените Вашите зимни гуми с летни преди май месец – Вие сте авантюрист по душа!

Горното поверие е особено вярно, когато карате автомобил със задно предаване. Също така има тенденцията да напомня за себе си, след като смените зимните гуми с летни и предприемете пътуване към дестинации, например Пампорово и Чепеларе, или пък трябва да минете през Петроханския проход.

зимни гуми - изображение

Според новите промени в Закона за движение по пътищата, на шофьорите в България им е разрешено да сменят своите зимни гуми с летни най-рано на първи март. Тогава се предполага, че според нашия климат, температурата е достатъчно предразполагаща за смяната и обилни снегове не се очакват. Температурите през март месец обикновено надвишават нулата. Това е и температурната граница, в която характеристиките на летните гуми се влошават.

Спирачният път на чисто нови зимни гуми пък от своя страна се увеличава сериозно при температури, надвишаващи +7 градуса, в сравнение дори с употребявани летни гуми. Разбира се, всички тези правила и препоръки важат за гуми, чиито грайфери не са твърде малки вследствие на употреба.

аквапланинг

Ако не сте професионални аквапланеристи (Аквапланинг – загуба на контрол над автомобила при мокра настилка), но все пак карате с летни гуми с износени грайфери по време на обилен дъжд – Вие имате невероятния шанс да се научите от първо лице. Но не се притеснявайте! В България шансовете са около 50% Вашият съсед/колега/приятел вече да е професионален аквапланерист и спокойно да Ви преподаде някой друг ценен урок в движение.

Смятате ли, че можем да добавим още нещо, за да направим този материал още по-полезен? Пишете ни в коментарите и лек път!

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)