Mare of Easttown (Мер от Ийсттаун) – убийствената драма в малкия град

Mare of Easttown (Мер от Ийсттаун) – един от сериалите през април 2021 г. – е семейна драма с криминално разследване. Детектив Мер Шийхан – в ролята великолепната Кейт Уинслет – е водещ разследващ в малко тихо градче в щата Пенсилвания. Тихо, но потайно, със скрити под повърхността драми и прегрешения, избухнали в убийство. Дали героите и най-вече детектив Мер Шийхан ще намерят убиеца и своето емоционално успокоение? Горещо Ви препоръчваме да гледате епизодите. Създателите Ингълсби и Зобел успешно преформулират идеята за крими сериал, като местят акцента от престъплението върху драматичните събития довели до него.

Mare of Easttown (Мер от Ийсттаун) – Описание:

  • Премиера: 18 април
  • Сезон: 1
  • Платформа: HBO
  • Режисьор: Крейг Зобел
  • Сценарист: Брад Ингълсби
  • Главни актьори: Кейт Уинслет, Джулия Никълсън, Гай Пиърс, Джийн Смарт и др.
  • IMDB: 8.6

Убийството на тинейджърката Ерин е само „спусък“ на действието – нишката, по която тръгва разплитането на историята. Атмосферата и ситуацията в града, общността и нейните драми и скрити страсти и престъплението са психологически и емоционално свързани.

Картина на филмовия разказ

Мрачният малък град крие своите „убийствени” мистерии –  престъплението е върхът на вулкан от натрупани с годините престъпни грешки, тайни и болка, много, много болка. Седем епизода с покачващо се напрежение около разкриване на престъпление и постоянно тлееща обтегнатост около личния и професионален живот на водещия детектив Мер Шийхан. Един блестящ разследващ с болезнени лични взаимоотношения. В драматичен калейдоскоп около Мер се движат майка ѝ Хелън, дъщеря ѝ Сиобан, най-близката ѝ приятелка Лори, бившият ѝ съпруг Франк, младият ѝ колега Колин, шефът ѝ Картър, писателят Ричард Раян, дошъл в града да води курс по творческо писане. Всички се завъртат като виенско колело. Ту един от тях е на върха, ту друг и всеки натиска някой емоционален бутон в Мер и увеличава болезненото напрежение в нея.

Главният, постоянно натиснат бутон е спиращата дъха болка от огромна лична загуба – на сина ѝ Кевин. Гигантско студено кълбо от скръб и болезнени емоционални нишки като следствие.

Параметри на семейната драма

Мер се грижи за внука си Дрю и води битка с майка му. В борбата прибягва до различни средства. Възниква въпросът – дали те са следствие от огромната болка на Мер и бясното ѝ желание да задържи при себе си детето, което е живата връзка със сина ѝ. За шефа на Мер има един единствен отговор.

Не по-малко сложни и гневни са отношенията на Мер с майка ѝ и дъщеря ѝ – непоносимата мъка от личната загуба се разпространява сред семейството на болезнени емоционални вълни. Всеки преживява по свой начин трагедията и е гневен на останалите, колкото и те на него.

Много предпазливо Мер общува с писателя Ричард Раян. Болката е плътната граница между нея и него. По какъв начин ще се развият отношенията им, ще разберете по време на действието.

Сякаш единствено отношенията с най-близката ѝ приятелка Лори изглеждат здрави. Тя е емоционалният пристан за огромната мъка и ежедневни грижи на Мер.

Разследването

Същевременно на Мер ѝ се налага да върши работата си и да проведе разследване, което ще доведе до залавянето на убиеца. Изследва улики, оглежда местопрестъплението, разпитва заподозрените – тогава тя е коравият, хладнокръвен, решителен детектив. Разследва с помощта на младия си колега Колин Забел. Пораждат се сложни взаимоотношения и с него. Личната болка си търси поредния отдушник. Мер  намира облекчение в терапевтичните сеанси, където открехва завесата на семейна драма.

Финалът

Героите минават през множество драматични обрати – като в реалния живот – преди развръзката. Дали е очаквана, всеки зрител може сам да открие, защото според мен, сериалът си заслужава.

Детектив Мер стига до изводи, най-важният, от които е – че каквато и мъка да изпитва човек, дребните житейски грижи остават. Самата болка е нужно да се трансформира и приеме, за да може човек да живее с нея, без да полудее.

***********

Ние от КиноЗона бяхме силно впечатлени от Mare of Easttown и великолепното изпълнение на Кейт Уинслет. Невероятно красив актьорски скок: от по-романтични героини до жена детектив на средна възраст, без капка женска суета в себе си. Мер е жена, която живее заради, с и въпреки голямата лична болка. Поздравяваме Кейт Уинслет за качествената актьорска работа!

Споделете Вашето мнение, относно сериала с нас в КиноЗона. Оставяме Ви с трейлъра на финалния епизод от първи сезон. Приятно гледане!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Надежда Златева