Какво ни готви Люк Бесон с "Valerian"? - основно изображение

Какво ни готви Люк Бесон с „Valerian“?

Очакваме на 21 юли 2017 г. премиерата на научнофантастичния филм със заглавие „Valerian and the city of a thousand planets“.

Това е най-новият проект на знаменития режисьор, сценарист и продуцент Люк Бесон. Обещана ни е уникална и епична космическа сага, която не прилича на никоя друга. Макар това няма да бъде напълно нова история, а по-скоро е нейният първи кинопрочит.

Вижте официалния трейлър на филма:

За пръв път разбрахме за Valerian преди две години от негов фейсбук пост, в който самият той разкрива, че започва работа по известен в цяла Европа комикс -„Valérian and Laureline”. Този комикс е печатан дълго време, като за пръв път излиза през 1967 година с автор Пиер Кристин и илюстратор Жан-Клод Мезие. Историята проследява работата на Валéриан и Лорелайн – специални агенти под юрисдикцията на правителството на човешките територии, чиято цел е да следи за реда във Вселената. Двамата са натоварени от своя командир с мисия в интергалактическия град Алфа – мегаполис със седемнадесет милиона жители, представители на стотици различни раси. Всички те работят заедно за постигането на социален прогрес. Но, както се очаква, не всички са готови да помагат за развитието на обществото. Въвличането на агентите в директен конфликт с непредвидени и потайни врагове ги поставя в смъртна опасност.

Друг нюанс на историята е романсът между двамата агенти. Валéриан иска нещо повече от „просто партньорство” и е готов на всичко, за да го постигне. Но лошата му слава на женкар и традиционната ценностна система на Лорелайн я карат постоянно да отблъсква неговите опити.

Valerian – Сценичен състав

Главните роли са поверени на актьори, които тепърва ще градят кариерите си – Кара Делевин („Paper cities”) и Дейн ДеХаан (Зеления гоблин и Хари Озбърн в „The amazing Spider-man 2”). Във филма, разбира се, ще има и сериозна звездна подкрепа в лицето на Клайв Оуен, Джон Гудман и Риана. Този кастинг обещава да не разочарова с присъствието си на екрана и да събере доста фенове на гореспоменатите личности в залите за прожекция още в първите дни на премиерата.

Това, което сме видели в трейлърите на Valerian досега, не може да ни даде ясна представа какво да очакваме със сигурност, що се отнася до развитието на историята. Но поне знаем, че за визуалните ефекти, лекия хумор и научнофантастичната логиката надали ще имаме право да се оплакваме. Е, това наложително идва със своята цена – бюджетът на продукцията са сериозните 180 милиона долара. А Бесон казва, че „е роден да направи този филм”. Доста амбициозно, нали? В свое интервю французинът изтъква и причината да избере именно тази история:

„Лорелайн вероятно е първата жена, в която се влюбих. Тя прави каквото си поиска, готина и опасна е и беше много модерна за времето си. Бях хлътнал по нея. Той (Валéриан) също е готин. Малко е претенциозен и винаги мисли, че е най-добрият във всичко. А тя е тук, за да каже: „Ей, по-спокойно.” Още в началото ми хареса връзката между тях и това е, което ме привлича в историята, дори повече от космическите чудовища и прочие – тяхната връзка. Те са мистър и мисис Смит в Космоса, за тях е нормално да се шегуват, да се бият. Сборът от всичко това ме накара да обикна този отбор, когато бях малък. Те са ченгета, суперченгета, пътуват през времето и пространството, биейки се през цялото време. Но все пак те си остават хора.”

Кой всъщност е Люк Бесон и какво да очакваме от него?

Той е роден в Париж, Франция. Започва кариерата си през 1981 г. като режисьор и сценарист на „L’Avant Dernier” и „Le Dernier Combat” („Последната битка”). Лентите, които си струва да споменем в творчеството му, са филмите „Никита” (1990, режисьор и сценарист), „Петият елемент” (1997, режисьор и сценарист), „Такси” (1998, сценарист), „Жана д’Арк” (1999, режисьор и сценарист), „Ямакаши” (2001, сценарист), „Фанфан Лалето” (2003, сценарист), „Пурпурните реки 2” (2004, сценарист), „Люси” (2014, режисьор и сценарист). Активно е участвал в снимачния процес на около 50 игрални филма. Носител е и на наградите БАФТА и „Сезар”, номиниран е за „Хюго”.

Бихме могли да определим творчеството на Бесон като доста поляризирано – в него фигурират откровени шедьоври, изпъкващи с оригиналност, нетрадиционен прочит и широк замах, които остават емблематични („Петият елемент”, „Жана д’Арк”), ала срещу името му стоят и някои откровено слаби проекти („Atlantis”, „Lockout”). Той често казва, че предпочита да не се интересува какво казват хората за неговата работа, защото прави това, което на него му допада. Но каквото и да е мнението ви за филмите на Люк Бесон, едно е сигурно – и тази негова лента няма да ви остави безразлични.

Не забравяйте: 21 юли!

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Симеон Тремоанидис

Обичам да играя футбол, излизам с приятели и пиша в различни жанрове (най-вече разкази, ревюта и статии). Сред хобитата ми са игрането на бордови и ролеви игри, четенето. Киноман съм, следя активно и повече от половин дузина спортове. В момента се специализрам в областта на печатните комуникации и книгата.