Герои в зелени одежди, в борба да спасят своите принцеси.

ЕП. 5: Jazz Jackrabbit

Приятели, The Legend of Zelda: Breath of the Wild излезе на пазара! Грабнах ли ви вниманието? Добре, защото тук ще говорим за Jazz Jackrabbit!

Точно така, класическият платформър на Epic MegaGames от 1994 г., в който зелен, антропоморфен заек на име Jazz се бори да освободи своята принцеса и пленена от зла и жадна за власт костенурка на име Devan Shell. Схващате ли? Герой в зелени одежди, отвлечена принцеса, зъл и жаден за власт лош…не ви ли напомня на нещо…?

Zеlda по Езопски

Всички помним баснята за заека и костенурката на Езоп. В нея заек и костенурка се състезават, кой пръв ще пресече финала, но заекът губи, поради своята надменност. Впоследствие, 3000 години след края на надпреварата по някакви причини, костенурката се е превърнала в жаден за власт над вселената деспот. Опиянен от неочакваната си победа преди три хилядолетия, Devan Shell (не го пише в баснята, но така се казва) напада планетата на миролюбивите зайци и отвлича тяхната принцеса Eva Earlong. Тук на помощ идва стария състезателен опонент на костенурката – заекът Jazz Jackrabbit. Със своята любима червена бандана на чело и верния стар „бластер“, Jazz се отправя на приключение из различни чудни светове, търсейки следи от отвлечената принцеса. Трябва да се признае, че от всички басни, които съм чел, тази е една от най-странните. А съм чел басните на Толстой!

На места в Jazz Jackrabbit има толкова явна заекофобщина, че от БХК мислят да сезират прокуратурата.
На места в Jazz Jackrabbit има толкова явна заекофобщина, че от БХК мислят да сезират прокуратурата.

В Jazz-a

Jazz Jackrabbit е класически представител на „platformer“ жанра и като такъв няма кой знае с какво да ви изненада. Подобно на други такива игри можете да събирате различни ъпгрейди на оръжието си. Има и някои забавни бонуси като ховъркрафт (с който да се придвижвате по-бързо). Също така птица, която лети над вас и стреля по враговете ви,  щит, бърза стрелба и задължителните „животи“.

В зависимост от това на каква трудност играете, разполагате с различен брой удари, които можете да понесете. Кръвта ви е изобразена с малки сърчица в ъгъла на екрана (като коя друга игра? Zeldaaaa). Нивата не са праволинейни и често, за да се ориентирате в правилната посока, се налага да гледате стрелките. За разлика от други подобни игри, няма нужда да се безпокоите от скоковете на сляпо. Нали се сещате онзи супер гаден момент, в който скачате на вяра и стискате палци, да паднете на някоя платформа а не в бездънна пропаст? Е, тук го няма, което си е мега бонус, щото тая тъпотия супер много дразни!

Jazz Jackrabbit има и продължение JJ 2. Знаете ли коя друга
Jazz Jackrabbit има и продължение JJ 2. Зад проекта стои Cliff Bleszinski, който впоследствие става популярен със създаването на дребни игрички, като Unreal, Gears of time и други такива.

The legend of Jazz Jackrabbit: A Link to the Ocarina of the Wild

Силно заглавие, като Jazz Jackrabbit не може да не сдобие и със своите продължения. JJ 2 излиза през 1998 година и освен силно подобрена графика, носи и някои чисто игрови новости. Най-голямата от тях е възможността да се избира още един герой, на име Spaz (накратко – заек, който изглежда има сериозен проблем с наркотиците). Втората част на играта излиза в няколко варианта, които се различават с това, че имат различни бонус нива и интересно скрито съдържание. Версията Jazz Jackrabbit 2 – The Secret Files дори добавя и трети избираем герой – женския заек Lori. JJ 2 включва и още една новост за онези години (особено за този жанр), а именно играта в мултиплеър. Можете да играете на сплит-скрийн с до 4 играча, както и онлайн с до 32 играча. Има си всичко – death match, capture the flag и всякакви други благинки.

Заекът Spaz (да не се бърка със Спас) в Jazz Jackrabbit 2. JJ2 се слави с изключително детайлна графика за 1998 г.
Заекът Spaz (да не се бърка със Спас) в Jazz Jackrabbit 2. Знаете ли коя друга игра има продължение? Zelda! Съвпадание?

Всеки има нужда от малко Jazz

В заключение, въпреки очевидните прилики, Jazz Jackrabbit няма нищо общо със Zelda. Но пък, ако не сте похарчили половината си заплата за Switch, или пък (не дай Боже) не сте кой знае какви фенове на Zelda (мълчете си, че Nintendo фенчетата ще ви изядат живи), не е зле да имате предвид, че има и други игри по света. А ако ви се играе един добър платформър, ей така да убиете 30-40 минути, Jazz Jackrabbit издържа на теста на времето и е еднакво забавен днес, както преди почти 20 години. Плюс това е образователна, защото е по басня. Win-win.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Константин Георгиев

Войн на 90-те, тръгнал на последен поход срещу пълната безидейност и пошлост на днешната развлекателна индустрия. Дайте ми класически видео игри, екшън и хорър филми от 80-те и 90-те, постапокалиптична фантастика и ще ми станете най-добри приятели!