HEXA Изкуствен живот Изкуствен интелект
Изображение: vincross.com

HEXA: Проектът за създаване на изкуствено живо същество

HEXA – отправна точка на изкуствения живот

Sun Tianqi, основател на проекта на HEXA, планира да предостави робота си на над 2000 разработчици. Така те ще дадат същинското начало на развитието на шестокракия приятел. Вместо да монополизира разработването на HEXA, той реши да позволи на хората да го усъвършенстват. Роботът ще се научи как да фунционира в човешка среда, чрез отворен изкуствен интелект.

Дизайнът на паякоподобното е много интересен. Главата му се върти на всички страни. Със своите 6 крака, то ще може да върви във всяка възможна посока, към която погледне. Няма да му се налага и да обръща тялото си, когато се натъкне на препятствие. Роботът просто ще обърне главата си на друга страна и ще продължи натам. Изключително, нали?

Каква е визията на HEXA

„Аз съм хексапод, подходящ за движение по всякакви терени. Побирам се в една раница. Имам различни сензори, отворена операционна система, както и лесна за използване SDK среда. Аз съм отправната точка на изкуствения живот. Приятно ми е да се запознаем.“ Така HEXA се представя в своя сайт.

„Всичко започна с една проста идея – създаване на живо същество. Така ние виждаме HEXA. Вярваме, че единствената разлика между развитието на интелигентния живот и HEXA е, че реализирането му няма да отнеме милиарди години, за да се изкачи на върха на пирамидата на живота“, обясняват създателите му.

Нашият робот е безстрашен изследовател, който мечтае да проучи вулканите на Марс. Той е супер герой, който защитава и спасява човешки животи от земетресения и пожари. HEXA е всичко, за което можем да мечтаем. Защото човешкият дух заживява в този малък робот.

Сърцето на HEXA

Паякообразното има шест крака. Неговите сензори отчитат всяка трудност, пред която то се изправя. Вълнуващите хардуерни интерфейси и отворената му операционна система са добре проектирани, а със SDK-то му лесно могат да се съставят и следват всякакви документи. Останалото зависи от вас.

В сърцето на HEXA е събрана цяла общност от хора с обща визия за изкуствения живот. Те са се събрали, подхранвани от желание да създадат бъдещето. Не се колебай да се присъединиш към нас. Ние създаваме едно живо същество. Един ден ще покажем на света какво сме успели да сътворим.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg