Най-после – първи трейлър на „Дюн“

Годината до момента не ни донесе много приятни изненади. Започна с пожари, наводнения, заплахи за война в Иран… и после дойде COVID-19 и обърна всичко с главата надолу. Затова, когато обявиха, че всеки момент ще излезе трейлър на „Дюн“, всички кино-фенове, книго-фенове и фенове изобщо затаиха дъх в очакване, какво ще ни сервира Дени Вилньов. И така, чакането свърши! Ето и самият Dune (2020) трейлър:

Нека започнем с най-важното. Dune (2020) излиза на 18 декември и ще покрива първата половина на книгата на Франк Хърбърт. Това е както добра новина (повече възможност да се проследи по-добре историята), така и лоша (има да чакаме още време, докато в крайна сметка видим финала).

След като това е зад нас, нека обърнем малко внимание на това което виждаме в трейлъра.

Пол Атреидски

Тимъти Шаламе като Пол Атреидски в Dune (2020)

Пол Атреидски е основният „герой“ в Dune (2020) и в ролята ще видим Тимъти Шаламе. В книгата Пол е 15-годишен тийнейджър, който, като наследник на Атреидския род, е обучаван от малък в шпионство, ръкопашен бой (както и такъв с ножове) и всичко останало, което се очаква от бъдещия ръководител на Атреидите, един от великите Домове във вселената на Дюн.

Чани

Чани (в ролята – Зендая) е член на Фремените, местните обитатели на планатета Аракис. В трейлъра виждаме част от виденията на Пол, в които те двамата са заедно.

Гърни Халек

Гърни (Джош Бролин) в Dune (2020)

Гърни (Джош Бролин) е учител на Пол, както и негов съветник. В трейлъра го виждаме в дуел с Пол, по-време на който се виждат и личните щитове, които почти всеки в тази вселена има и които спират бързодвижещи се предмети. Затова и цивилазиция, която лети в космоса, обръща толкова много внимание на бой с ножове.

Лето Атреидски

Бащата на Пол, Барон Лето Атреидски (Оскар Айзък) в Dune (2020)

Бащата на Пол е Барон Лето Атреидски (Оскар Айзък). На неговия дон е възложено да поеме контрола над планетата Аракис, единственото място във вселената, където се добива подправката Меланж. На Аракис, той трябва да смени Рода Харконен, стар враг на Рода на Атреидите.

Лейди Джесика

Лейди Джесика е майката на Пол, конкубина на Лето и Бене-Джезеритка (което е изцяло женска организация, чиито членки тренират телата и умовете си така, че да постигнат свръхчовешки възможности, които често изглеждат почти като магия).

Дънкан Айдахо

Дънкан е най-добрият вон на Дома на Атреидите в Dune (2020). В ролята е Джейсън Момоа.

Дънкан е най-добрият войн на Дома на Атреидите, изпратен предварително на Аракис с цел да се запознае със ситуацията там. В ролята е Джейсън Момоа.

Стилгар

Стилгар е лидерът на Фремените, изигран от Хавиер Бардем. Очакваме да има по-голяма роля в следващата част на Дюн.

Глосу Рабан – Звяра

Основен водач на военните части на Барон Харконен на Аракис, в ролята – Баутиста. Това е втори филм на Вилньов, в който той взима Баутиста след Блейд Рънър 2049, което само може да говори за актьорските качества на бившия кечист.

Барон Харконен

Барон Харконен е показан само за секунди, но ще бъде основният антагонист в Дюн. В ролята е Стелан Скарсгард.

Лиет Кейнс

В книгите Лиет е мъж, докато тук е жена и това предизвика доста полемики и много фенове не приеха добре новината за тази смяна. Самият Вилньов споделя, че се концетрира повече върху това което представлява Лиет, отколкото върху това как е описан и затова е взел и Шарон Дънкан-Брюстър в ролята.

Червеите

Нямаше как да минем и без кадри с иконичните червеи на Дюн, Шаи-Хулуд. Те могат да достигнат до 400 метра на дължина и са практически безсмъртни, освен ако не бъдат убити от друг червей или ако се удавят във вода.

Такъв сериозен актьорски състав, както и кинематографския талант на Вилньов, могат само да ни вдъхват надежда за това, което ще видим по кината (ако имаме късмет и не бъдат затворени или ако не отложат филма) декември месец.

За финал – будни киномани веднага направиха сравнение между трейлъра и филма на Дейвид Линч от 1984 г., откривайки доста визуални прилики в редица кадри:

IMDB

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Виктор Янков

Виктор Янков е изестен като Lopi и пише неща в интернедите вече повече от 10 години. Подвизава се като маркетинг/копирайтер в Ancient Media, а когато не работи кара колело / сноуборд, гейми и гледа сериали и кино.